Primul Potluck Raw Vegan din Cluj

>> duminică, 11 septembrie 2011

Imi doream de multa vreme sa organizez un potluck si in Cluj, asa cum vazusem pe blogul Corinei Bacalu ca se organizeaza deseori la Brasov. Sugestia Ligiei Pop de a ne intalni in fiecare oras si de a ne cunoaste s-a potrivit la fix cu ceea ce-mi doream si uite ca ieri am reusit sa ne intalnim cu raw veganii clujeni, cu mai multa sau mai putina experienta in ale pregatitului de hrana vie. Am fost vreo 30 de persoane, mult peste ce ma gandisem initial, unde mai pui ca nici n-au venit toti cei ce s-au anuntat la prima strigare, si timp de 3 ore am povestit, ne-am bucurat de bunatatile pe care fiecare le-a pregatit dar si de minunatele smoothie-uri servite in Samsara Chill-Out & TeaHouse, gazdele noastre la acest eveniment.
Va multumesc tuturor pentru dupamasa deosebita si mai ales Ligiei care a fost alaturi de noi si ne-a impartasit din experienta ei.
Cateva poze delicioase de la intalnirea noastra, facute de Dan Muresan, le puteti vedea aici. Tot lui ii apartin si pozele din acest articol :)

Sa va zic ce am pregatit eu?
A fost o zi cu multe "experimente" inspirate :)
Am refacut minunata salata de fenicul cu morcov, de data asta fara alune de padure. Am vrut sa le inlocuiesc cu migdale, dar in febra pregatirilor am uitat ca-mi trebuie si pentru aceasta reteta si le-am folosit pe toate pentru un delicios crumble cu prune.
M-am jucat iar cu reteta de orez de legume si i-am dat o nota orientala cu un praf de turmenic.
Am modificat si reteta de marinata si am pregatit ciupercute marinate albe.
La pateul de seminte al Inei s-a potrivit de minune un avocado si mult marar.
Va zic imediat cum le-am pregatit pe fiecare!

Salata de fenicul cu morcov


3 bulbi de fenicul
4 morcovi medii
sucul de la 1 lamaie
sucul de la 1 portocala
1/2 lingurita de faina de mustar
1 lingurita miere
1 lingura ulei de masline
sare

Feniculul se taie in jumatati, pe verticala si apoi pestisori. Morcovul curatat si spalat se taie in betisoare si se adauga peste fenicul. Le-a stropit apoi cu dressingul preparat din sucul de portocala, sucul de lamaie, faina de mustar, miere, sare si uleiul de masline. Cu alune de padure sau migdale ar fi fost si mai buna. De data asta doar frunzele de fenicul au completat frumos culoare salatei.

Pateu de seminte cu avocado



500g seminte crude de floarea soarelui, inmuiate cel putin 30 min.
1 avocado
1 legatura marar
sucul de la 1 lamaie
2 linguri ulei de masline
sare

Toate ingredientele se pun in robotul cu lama S, se maruntesc bine, pana la omogenizare si se servesc pe felii de legume (castraveti si ardei am folosit eu) sau pe painici raw. Usor, nu?

Orez de legume oriental



1/2 conopida mare sau o conopida mai mica
3 morcovi
1/2 radacina telina
1 ardei rosu
1 legatura patrunjel
3 linguri de susan crud, hidratat 30 min
1 lingurita turmenic
1-2 linguri sos de soia
1-2 linguri ulei de susan sau de masline (eu am pus de masline si abia dupa mi-am dat seama ca cel de susan ar fi fost mult mai potrivit)
sare

Conopida se desface in buchetele, se spala, si impreuna cu morcovul, telina si ardeiul curatate si spalate, se maruntesc in robot pana ajung la dimensiunile boabelor de orez :). Se amesteca apoi cu patrunjelul maruntit, susanul hidratat, turmenicul, sosul de soia, uleiul de susan sau cel de masline si sarea. Puteti sa mai adaugati usturoi sau ceapa rosie, eu n-am pus de data asta.

Ciupercute marinate albe

11 ciuperci :) se taie feliute si se marineaza cel putin 3 ore in marinata alba facuta din:
 - sucul de la 1 lamaie
 - 3-4 cm radacina de ghimbir razuita
 - 1,5 linguri de miere
 - 2 linguri ulei de masline
 - 1 lingura ulei de susan
 - piper negru
 - sare
toate blenduite bine. Vrum, vrum, tic, tac - gata de mancat :)

Crumble de prune

1/2 kg prune s-au spalat, s-au taiat feliute si apoi s-au asezat in vas pentru a fi pudrate cu scortisoara si imbaiate cu miere. Pentru ca rasfatul sa fie complet, se acopera totul un un amestec crocant facut din 200g migdale hidratate si 100g stafide maruntite bine in robot si amestecate apoi cu 2-3 linguri ulei de cocos, scortisoara si nuscoara. Divin!













Read more...

Planuri marete pentru noua saptamana! :D

>> duminică, 24 iulie 2011

In saptamana ce vine, Retetele cu iubire vor sa cucereasca lumea!



Cum asa? S-au gandit ele sa isi uneasca fortele cu AmeDea (niste prieteni ce fac catering lacto-ovo-vegetarian in Cluj). Mancaciosii de iubire deja stiu cam ce-i asteapta, insa clientii AmeDea vor avea o surpriza minunata, hranitoare, super energizanta ... hrana pura pentru trup, minte si suflet ... asa le-am zis :)
O sa gatesc toata saptamana, deci my part-time job devine second job in urmatoarele 5 zile ... Voi gati cu AmeDea de dupamasa pana seara (sper ca nu foarte tarziu) si apoi iar dimineata devreme, dar sunt sigura ca in hrana vie si in iubirea ce o va invalui imi voi gasi si eu toata puterea si toata energia necesara pentru a bucura oamenii prin ce gatesc.
Ce meniu am gandit? Vi-l spun indata:


Luni :              Bors de sfecla rosie
                       Tagliatele multicolore (din dovlecel) cu sos de patrunjel si usturoi
Marti:             Supa Gazpacho
                       Orez din conopida cu “frigarui” de legume
Miercuri:        Bors de frunze verzi (spanac/gulie/macris)
                       Pesto de masline cu stiksuri de legume si “cartofi prajiti” (falsi J)
Joi:                 Supa picanta de broccoli
                       Hummus de dovlecei cu salata Tabouleh
Vineri:            Bors rece de varza
                       Barcute de ardei si cosuri de ciuperci umplute cu pateu de seminte
                      “Popcorn” din conopida


Si voi sunteti bineveniti sa va bucurati de mancarici, daca sunteti in Cluj la ora pranzului. Trebuie doar sa-mi lasati un comentariu sau un mesaj pe Facebook si eu o sa va zic apoi restul detaliilor.

Un mare PUP!
Anca

Read more...

Saptamana 3 ... imaginara

>> sâmbătă, 23 iulie 2011

De ce imaginara? Nu pentru ca n-am gatit, ci pentru ca n-am mai pozat. Marti mi-am uitat aparatul acasa si joi, l-am avut la mine dar n-am mai apucat sa fac poze la mancarica inainte sa fie devorata :) Am facut mai pe seara cateva poze la ce mai ramasese, dar nah... lumina proasta... nemultumitoare imaginile iesite... Asa ca va las pe voi sa va imaginati ce a iesit.

Marti am pregatit asa:

  • Bors de sfecla rosie, asa cum e preparat aici de Una
  • Salata de fenicul cu morcov, dupa aceasta reteta
  • Barcute de ardei umplute cu pateu de seminte, ca in reteta Inei de aici
  • Lipii din faina alba, de data asta, exact ca aici ... nu mai fac albe... sunt mult mai bune cu faina integrala
  • Pepene galben pistruiat, aproape ca aici ... doar ca n-am avut seminte de dovleac pentru pistrui si le-am inlocuit cu putina scortisoara, si mai putin cardamon si niste zahar brun cu pastaie de vanilie macinata 
Pentru joi am pregatit iar din retetele Unei:
  • Ciulama de ciuperci, cu marar si usturoi, ca aici ... am ales si eu tot sosul ei din dovlecel si caju
  • Orez din conopida ... cam ca aici, doar cu o telina in plus si vreo doi morcovei mititei :)
Joi am avut o zi de nastere la birou (La multi ani Cris!!! ... Cris ne-a adus minunate brownies ciocolatoase) asa ca eu am adus desertul ieri, vineri:
  • Tort divin, dupa aceasta reteta a Inei ... am inlocuit si eu nucile din blat cu migdale si alune de padure, ca dintr-astea am avut, iar stafidele, insuficiente, le-am ajutat cu niste curmale. Stratul de fructe l-am facut din afine ... au completat perfect tortuletul :) Cantitatile din reteta Inei cred ca sunt pentru forma ei de tort de 20-22 cm, nu a precizat. Pentru ca a mea e de 26 cm am mai adaugat inca jumatate din cantitatile date de ea. Tortul a iesit de inaltimea unui cheesecake si am mai facut pe langa el, intr-o cutiuta mica, o prajitura patratoasa pentru cei 3 de-ai casei (sa nu ramana doar cu linsul vaselor).
 Am totusi o poza cu praji de acasa:




Saptamana viitoare va continua cu noi aventuri si ... promit si poze, de data asta!

Cu iubire, 
Anca

    Read more...

    Aventuri vegane la servici

    A doua saptamana de catering la birou a inceput normal... marti am pregatit si mancare preprata termic si cruda ... si apoi a inceput constientizarea. Am simtit mancarea foarte diferit, in aspectele ei cele mai fine. Toata foarte gustoasa dar cea cruda ... stralucea... avea ceva in plus! Simteam ca imi aduce mult mai multa energie si bucurie. Asa ca joi am pregatit tot meniul raw :)

    Luni - Mermaid's noodles, popcorn din conopida, cirese in aluat tempura imbaiate in miere




    Joi - Tagliatele multicolore (am pornit de la aceasta reteta Corinei Bacalu si am adaugat o pata de culoare cu taieteii de la aceasta ... si niste morcovi :P ), pesto de masline (tot de la Corina, aici) cu sticksuri de legume si lipii din faina integrala si la desert Mango Sunshine (reteta mea de aici in care am inlocuit pepenele galben cu mango)



    Read more...

    Supa Gazpacho

    >> luni, 18 iulie 2011


    Nici nu poti sa-ti doreste ceva mai bun intr-o zi calduroasa de vara. Este racoritoare si hranitoare si iti vine sa tot papi... delicioasa!

    Se face din:
    • 6 rosii
    • 2-3 castraveti de gradina
    • 2 ardei grasi, verzi
    • 1 patrunjel (radacina)
    • 2 morcovi (nu foarte mari)
    • 2 fire de ceapa verde
    • 1 legatura de patrunjel
    • zeama de la o lamaie
    • ulei de masline
    • sare
    • busuioc verde, preferabil ... daca nu, este bine si uscat
    Legumele se spala, se curata de coaja, se taie in bucati (morcovul si radacina de patrunjel le puteti da pe razatoare) si se pun in blender impreuna cu patrunjelul verde, busuiocul, zeama de lamaie si vreo 2 linguri de ulei de masline. Se mixeaza bine bine si apoi se adauga sare dupa gust si eventual ulei de masline, busuioc sau ce mai simtiti ca ar mai fi nevoie (usturoi ar merge de minune, dar eu n-am pus de data asta).

    Pofta buna! :)

    Read more...

    Sunshine


    Budinca asta delicioasa a cucerit multi dintre colegii mei de serviciu. Ca mai toate bunatatile raw, este foarte simplu de facut: inmuiat, curatat, blenduit si savurat.

    Din ce o facem?
    • o cana de caju inmuiat (peste noapte, sau peste zi ... depinde cand va hotarati sa preparati deliciul)
    • doua banane
    • pepene galben (jumatate de pepene mic spre mediu)
    • miere de albine (dupa gust... puteti chiar sa nu puneti)
    • tarate de psyllium (cam doua lingurite)
    • puteti sa puneti si o lingura de zeama de lamaie, pentru ca banana sa nu se oxideze prea repede
    Toate ingredientele se pun in blender (pepenele galben primul, e mai zemos si asa ii usuram munca aparatului) si se mixeaza vreo 2 minute. Le puneti apoi in castronele (vor fi cam 2-3 portii) si le lasati la rece 10-15 minute, sau mai mult... cat rezistati sa asteptati :)
    Eu am servit budinca cu goji si felii de piersici.

    Anca

    Read more...

    Hrisca cu legume

    >> duminică, 17 iulie 2011


    Acum un an m-am indragostit de aceasta mancare atat de proaspata. Este reteta mea preferata cu hrisca, pe langa cea de hrisca coapta (o voi posta si pe aceasta candva). Hrisca este o "cereala" foarte hranitoare, avand un continut ridicat de minerale (zinc, fier, seleniu) si un gust dulce-aromat, deosebit. Se poate manca gatita (fiarta sau coapta) sau sub forma de faina in diverse aluaturi, dar si in varianta raw, doar inmuiata in apa pentru cateva ore.
    Sa va zic de reteta asta. Pentru vreo 3-4 portii avem nevoie de:

    • 300g hrisca (varianta maro-roscat, nu cea verde)
    • 3-4 rosii
    • 2-3 castraveti de gradina
    • 4 ciuperci champignon
    • 1 ardei gras
    • 100g masline (negre sau kalamata ... eu am folosit negre de data asta)
    • 1 morcov 
    • 1 legatura de patrunjel
    • zeama de la o lamaie
    • ulei de masline
    • sare
    • piper
    Cum se pregateste?

    Hrisca se alege, se spala bine (in vreo 3 ape), se fierbe cam 15 minute, pana bobul devine moale, sau se lasa la inmuiat pentru aproximativ 3 ore (pentru varianta raw-vegana). Intre timp se pregatesc legumele, le spalam si le feliem iar morcovul il dam pe razatoarea mare. Maslinele se pot adauga intregi. Patrunjelul se spala si se marunteste si el. Dupa ce a fiert hrisca, sau s-a inmuiat suficient, adaugam legumele, zeama de lamaie, ulei de masline, sare si piper, dupa gust.
    Se poate servi calda sau rece, simpla sau cu branzica (eu prefer telemea dulce de vaca sau feta).


    Usor, nu? Si pe cat de usor, pe atat de gustos! :)

    Anca

    Read more...

    Lovely part-time job :)

    Acum o luna, mai in gluma, mai in serios, ii spuneam unei colege de la lucru ca as putea sa pregatesc eu mancarica sanatoasa, vegetariana, pentru cativa colegi, in loc sa mai comandam din oras (mai ales ca ne tenta sa incercam mancarea pregatita de unul dintre magazinele bio din Cluj). A fost atat de incantata de idee, si ea dar si alti colegi cu care am mai povestit in zilele respective, incat preluand din entuziasmul lor si avand in minte modelul Corinei Bacalu m-am hotarat sa le gatesc de 2-3 ori pe saptamana. Ma gandeam initial ca voi gati pentru 5, maxim 7 persoane (incluzandu-ma pe mine), dar am ajuns sa gatesc pentru vreo 10, si la desert se mai adauga mereu inca vreo cativa :).

    Gatesc deja de doua saptamani minunate pentru ei si imi place enorm, si o fac cu multa iubire si reactiile lor ma fac sa iubesc si mai mult ceea ce fac. Caut cu drag retete noi, si pentru mine dar mai ales pentru ei, le gatesc preponderent vegan (uneori si lacto-ovo-vegetarian), dar cel putin una dintre mancarici este raw vegana. Si dragi de ei sunt minunati de ceea ce primesc, de culori, de gusturi, de retete atat de simple dar delicioase ... si de-abia asteapta pranzul in zilele in care gatesc eu :). 
    Ce le-am pregatit? In prima saptamana au papat asa:
    Marti: Hrisca cu legume si telemea, lipii (n-au mai ajuns sa fie pozate ... reteta aici, doar ca am inlocuit intreaga cantitate de faina alba cu faina integrala) si Sunshine (budinca de pepene galben si banane)



    Joi: Supa Gazpacho, Broccoli stir fry cu ciupercute marinate, Mousse de ciocolata din doua ingrediente cu topping de dulceata de visine raw 




    Cu mancarica de saptamana asta o sa revin intr-o noua postare.

    Cu iubire,
    Anca

    Read more...

    Praji raw cu caise

    >> luni, 20 iunie 2011



    M-am trezit ieri dimineata cu o pofta de ceva bun, cu fructe ... in bucatarie ma asteptau banane, caise, capsuni, cirese. Primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost sa-mi fac o salata de fructe ... dar n-a tinut mult. M-am razgandit si am zis sa-mi fac o prajiturica raw.
    Am scotocit prin dulap si mi-am pregatit ingredientele.

    Pentru o portie ca cea pe care am mancat-o eu e nevoie de:

    Pentru blat

    • caju crud (cam un pumn ... sa fi fost vreo 25-30 de bucati)
    • stafide aurii (sa fi fost si ele vreo jumatate de pumn)
    • o lingurita de miere (eu am pus din borcanul cu miere cremoasa de rapita... un deliciu!!!)
    • o lingurita de cacao
    Pentru crema inghetata 
    • jumatate de banana
    • 2 caise
    • stafide (ceva mai putine decat cele pentru blat)
    Si cu toate minunatiile astea in fata m-am apucat de pregatit. Pentru ca era inca devreme, vreo 9 dimineata, mi-am zis ca nu fac galagie cu robotul ca sa maruntesc si sa amestec ingredientele pentru blat (erau si putine oricum ca sa murdaresc unealta) si asa ca mi-am pus caju-ul in mojar (da da, in cel in care sfaram usturoiul) si l-am maruntit. Apoi am facut acelasi lucru si cu stafidele pana cand au devenit o pasta lipicioasa.
    Le-am amestecat pe toate, caju, stafide, miere si cacao, si a iesit o pasta pe care am modelat-o apoi in forma de blat.

    Am vrut ca si la crema sa fac totul singura, manual, fara sa apelez la tehnica. Insa dupa ce am faramitat bananele cu furculita si m-am apucat de caise, cu care n-a mai fost la fel de usor, am bagat in priza mixerul vertical si mi-am facut pasta cremoasa de banane, caise si stafide. M-am gandit eu ca oricum nu e asa de galagios ca si robotul si l-am folosit impacata. 
    Mi-a iesit mai multa crema decat aveam nevoie pentru praji, asa ca am pus cantitatea necesara in forma si apoi la congelator, iar cu restul .... restul l-am savurat rapid in asteptarea deliciului final. Dupa vreo ora n-am mai avut rabdare si am scos crema inghetata si am asamblat minunea. Am glazurat-o cu miere de rapita si am ornat-o cu niste felii de capsuna si cateva frunzulite de menta sa dea bine la poza.

    N-a vrut sa stea la multe poze si a inceput sa se topeasca rapid. Ar mai fi trebuit sa pun ceva in crema pentru a fi mai solida putin ... poate mai multa banana, sau poate tarate de psyllium sau ceva unt de cocos sau cacao.  Data viitoare :)



    A fost facuta cu drag si voie buna asa ca a fost foarte gustoasa!

    Anca



    Read more...

    Limonada aromata

    >> marți, 14 iunie 2011



    Numai buna de savurat intr-o dupamasa insorita de vara!
    O multime de arome te rasfata in aceasta bautura minunata... e dulce, acrisoara, racoroasa si condimentata, toate in acelasi timp.
    Daca aveti:
    • 3 lamai
    • o portocala
    • niste ghimbir (cam vreo 3 cm dintr-o radacina... sau mai mult dupa preferinte)
    • menta proaspata (frunzele de 1-2 tulpini)
    • si miere (cata poftiti)
    care doresc sa se imbaieze in aproximativ 1 l apa, pregatiti-va de rasfat!

    Mai intai se decojesc lamaile si portocala, se taie in felii si se scot samburii. Se arunca in blender si apoi se blenduiesc bine pana obtineti un delicios smoothie acrisor (ies cam 600-700 ml). Ghimbirul curatat puteti sa-l puneti alaturi de ele la blenduit sau il dati pe razatoare si il adaugati apoi... cum va place.
    Diluati apoi smoothie-ul cu apa (eu am pus cam 1l, dar puteti sa adaugati mai multa sau mai putina in functie de cat de acrisor doriti sa fie) si il indulciti cu miere, dupa gust. Adaugati apoi si frunzele de menta, pentru un plus de culoare si aroma si, daca mai aveti rabdare, dati deliciul la rece pentru jumatate de ora. Daca nu, puteti sa-l savurati imediat si sa va minunati de combinatia de gusturi.

    Iar cand il pregatiti cu iubire, aromele se imbina parca si mai minunat!

    Rasfat placut!

    Cu iubire,
    Anca





    Read more...

      © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

    Back to TOP